Naar overzicht

Haveco gebruikt de mooiste ledersoorten. Wil je weten welke ?

bloghavecoleder

Ledersoorten / Runderhuiden (koe) of Buffelhuiden

De door Haveco, gebruikte leersoorten bestaan uit: Runderhuiden (koe) of Buffelhuiden, ieder met hun eigen karakter en kenmerken:
Op de grote pampa’s van Zuid-Amerika krijgen de koeien een sterke en robuuste huid. Het leven van de koe zie je terug in zijn huid maar met name de verfijnde structuur van een koe maakt de uitstraling van uw stoere bank, fauteuil of eetkamerstoel adembenemend!
De, door de leermeesters uitgezochte huiden van buffels uit India hebben weer hele andere kenmerken. Stoer uiterlijk met een ruig nerf beeld waarbij de diepere groeven en belijning van zijn nek plooien prachtig in zijn huid aanwezig zijn.

De huiden van beide dieren kunnen op meerdere manier behandeld worden. Daardoor kan je de soorten leder grofweg onder verdelen in leder met de eigenschappen:
OPEN / NATURE of SOFT FINISH:

openlederhaveco

OPEN / NATURE:
Door het gebruik van transparante, aniline verfstoffen en waxen heeft het leer een open en natuurlijke uitstraling waarbij je heel goed de echtheid van de natuur kunt herkennen. Persoonlijk hou ik erg van echte producten met een natuurlijke uitstraling en deze uitstraling vind je in deze huiden terug. Alles wat het dier heeft meegemaakt, zie je terug in zijn huid. Door het gebruik van aniline verfstoffen ontstaat een transparante optiek van warme kleuren en verschillende kleurnuances. Hierdoor er sprake is van “dieptebeeld” in het leder en blijven de onderlinge verschillen in kleuren en structuren prachtig zichtbaar in uw stoere lederen bank, fauteuil of eetkamerstoel.

softlederhaveco

SOFT FINISH:
Onze huiden met een soft finish worden louter geverfd met hoogwaardige verfstoffen, hierdoor heeft het een specifieke souplesse en voelt het boterzacht aan. Bij een lederen huid met een soft finish zijn specifieke natuurkenmerken iets minder zichtbaar en is het leder beter vuil- en vocht afstotend, minder gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Kortom: een levendig stuk natuur dat door de vakkennis van gespecialiseerde looiers, leermeesters en meubelmakers wordt omgetoverd tot een fantastisch zitmeubel !!


Leder wordt gemaakt door het looien ( schoon maken ) van huiden, waarna er een een duurzaam, goed te gebruiken materiaal over blijft. Leer is pas leer als de huid gelooid is en een behandeling heeft gehad. Er zijn diverse manieren waarop leer behandeld, gekleurd en beschermt kan worden.

Maar.............wat zijn de, voor een niet kenner, herkenbare verschillen tussen de verschillende soorten leder:

splitleer

Nerf- en splitleder

Leer is globaal op te delen in twee grote groepen, namelijk nerf- en splitleder. Doordat de gelooide huid vaak te dik is om direct te verwerken wordt het leer in 2 en soms wel 3 lagen "gespleten". De buitenste laag noemen we nerf leer. Dit noemen we de opperhuid en vertoont alle natuurlijke plekken, zoals bijvoorbeeld: huidplooien, insectenbeten of littekens. De opperhuid is het meest duurzame deel van de huid en heeft de meest natuurlijke uitstraling. Het is ook het duurste deel van de huid. Dit deel van het leer wordt gebruikt voor het aanzicht van lederen banken en/of stoelen.

De binnenste laag van het leer noemen we: splitleder en dit is niet van dusdanige kwaliteit dat het direct gebruikt kan worden voor de productie van lederen banken en stoelen. Door het te verven is dit leer geschikt voor bijvoorbeeld de achterzijde van een bank. Door het te verstevigen, met bijvoorbeeld een PU coating is het beter geschikt voor alle delen van een bank of stoel. Ook suède wordt gemaakt van de split.

Anilineleder

Aniline Leder

Aniline leder, men spreekt ook wel over: vol aniline wordt geproduceerd uit de opperhuid. Dit is de meest zuivere vorm van leder. Alle natuurlijke littekens zijn zichtbaar en de mate van behandeling is minimaal. Het weg werken van oneffenheden op dit type leer zijn niet mogelijk. Voor dit type leder worden dan ook alleen de beste huidengebruikt.Dat is ook de reden, dat dit type leder relatief duur is. Het analine leer wordt gekleurd in een bad en er worden verder geen afwerk lagen aangebracht. Het resultaat is een leersoort met een prachtige natuurlijke uitstraling waarvan geen twee huiden hetzelfde zijn. Een meubel in dit leer is dan ook een exclusief meubelstuk dat zijn eigen verhaal verteld.

Analine leder is de meest natuurlijke leersoort die er is, het voelt erg zacht en heeft al de natuurlijke tekeningen van de originele huid. Het voelt lekker warm in de winter en voelt koel aan in de zomer.

Doordat er geen beschermende laag is aangebracht is absorbeert het leder zeer goed. Hierdoor is het erg gevoelig voor vlekken en verkleuring.

semianilineleder

Semi aniline leder

Semi aniline leder is enigszins te vergelijken met aniline leder maar heeft als verschil dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Door deze bescherm laag is semi- analine leder wat beter bestand tegen vlekken en verkleuringen. Qua uitstraling heeft semi- analine leer nog steeds een groot deel van de natuurlijke tekening van de originele huid maar door die beschermlaag voelt het iets steviger aan.

Semi- analine leder is makkelijker schoon te houden dan aniline leer en heeft nog steeds een groot deel van de originele tekening van de huid. Het rimpelt minder dan bijvoorbeeld gedekverfd leder, waardoor het wat mooier om een meubel valt.

Wel voelt en oogt semi- analine leder iets minder natuurlijk dan aniline leder en is evengoed niet ongevoelig voor vlekken en kleurverlies.

Gedekverfdleder

Gedekverfd leder

Gedekverfd leder, ook wel gepigmenteerd leder genoemd is de meest bekende en minst kwetsbare soort leer. Huiden die qua uiterlijk niet voldoen aan aniline of semi aniline kwaliteit worden voorzien van een verfcoating waarin vaak nog een nerf correctie plaatsvindt. Door deze coating verdwijnen oneffenheden in de huid en daardoor verdwijnt ook een deel van de natuurlijke tekening. Gedekverfd leder is, bij goed onderhoud, uitstekend bestand tegen vlekken.

De manier waarop deze leersoort gemaakt wordt maakt het erg duurzaam en slijtvast. Het is zeer goed uv-bestendig en kleurvast. De meeste gebreken aan de huid worden aan het zicht onttrokken door de toplaag. Waar semi aniline leder alleen maar een dunne beschermlaag heeft, heeft gedekverfd leer een dikkere toplaag. Dit leer is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Wat ik, persoonlijk, minder vind aan dit leer is dat door de dikkere toplaag het leer minder goed ademt en het duurt daardoor langer voordat het lichaamswarmte heeft opgenomen. De toplaag kan op den duur barsten of slijtage vertonen, goed en correct onderhoud is dan ook een must.

Bicastleder

Bycast leder.

Bycast leder wordt gemaakt uit het split deel van de huid. Dit deel is minder duurzaam, minder soepel en minder sterk. Bycast leder heeft een dikke polyurethaan toplaag welke tevens voor de stevigheid zorgt. Bycast leder kan je herkennen aan het hoogglanzende oppervlak en wordt veel op bijvoorbeeld bankstellen of stoelen gebruikt om ze een antieke uitstraling te geven.Doordat Bycast leer goedkoop is kan men op een voordelige manier banken en stoelen produceren die toch de term "echt leder" mogen dragen. Door de dikke toplaag worden slechte plekken in het splitleder verdoezeld. Deze plekken zitten er wel en, na eneige tijd spontaan scheuren of gaan craqueleren.

Het bycast leer is zeer eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, zeer kleurvast.

Het leder ademt niet, waardoor het makkelijk aan de huid plakt. Door de dikke kunststoflaag is de kwaliteit van het onderliggende leer niet te bepalen.

pullupleder

Pull-up leder

Pull-up leder is een zeer natuurlijk ogende leersoort voorzien van een kunststof coating. Het leer verandert licht van kleur wanneer het opgerekt wordt doordat er minieme barstjes in de coating ontstaan welke zorgen voor een andere lichtbreking. Deze beschadigingen kunnen hersteld worden door middel van warmte, ( föhnen of opwrijven.)

Pull-up leder heeft een zeer natuurlijk en doorleeft voorkomen en vertoont alle natuurlijke markeringen van de oorspronkelijke huid. Het voelt zacht aan.

Pull-up leder kan erg lastig schoon te maken zijn en het wordt makkelijk vuil. Het kan ook verkleuren door het zonlicht.

nubuckleder

Nubuck en Suède leer

Nubuck is een vol aniline nerfleder dat licht wordt opgeschuurd om het een mooie, zachte uitstraling te geven.

Suède leder is een splitleder dat wordt opgeschuurd en is grover dan nubuck.

Nubuck leer is erg natuurlijk met een heerlijk zacht gevoel. Suede leer heeft dit minder doordat het een grovere pool heeft.

Nubuck leder is moeilijk in onderhoud. Schoon te maken is moeilijk vanwege de open structuur en omdat het geen beschermende laag heeft. Dit zelfde telt voor suede leder.

Het gebruik van suede leder wordt voornamelijk gebruikt voor kleding en schoeisel. Voor meubilair is het niet sterk en praktisch genoeg.

Deel dit bericht via