Naar overzicht

Wat verstaan we nu eigenlijk onder eco leder ?

microleder-ecoleder-korverliving

Wat is ecoleder eigenlijk?

Als er, bij het maken van een lederen bank uit de huiden patronen gesneden worden, zijn er altijd restanten. Bv. een koeienhuid heeft allerlei vormen. Neem bv. de aanzet naar de nek of de poten. Met deze stukken leder kan een stoffeerder niet veel. Door deze reststukken te vermalen en te combineren met polyester en een bindmiddel ontstaat er ecoleer. Het materiaal bestaat dan voor een klein deel uit polyester en in het grootste deel uit leder in een verhouding van 30% tot 70%. Ecoleder is dus een combinatie van leder en polyester. Het is een vorm van gerecycled leer dat om deze reden aangemerkt wordt als ecoleer. Dit ecoleder kan worden afgewerkt met een toplaag van microvezel, waardoor er een praktisch, gemakkelijk te onderhouden bekleding van uw bank of fauteuil ontstaat. Ecoleder is een prima bekleding voor een bank of fauteuil. Bovendien is het moeilijk van normaal leder uit een echte huid te onderscheiden en zijn er allerlei verschillende kleuren beschikbaar.

Eigenschappen ecoleder/ microleder:

Ecoleder/ Microleder lijkt op het eerste oog veel op de leersoorten suède en nubuck, maar is doorgaans wat goedkoper dan echt gelooid leer. Daarnaast is het gebruik van microleer erg aantrekkelijk omdat het een groot aanbod in kleuren heeft. Een bank of fauteuil in een mooie cognac kleur of een trendy groen tint is dus hierdoor goed mogelijk.
De voordelen en nadelen van ecoleder/ microleder op een rijtje:

+ goedkoper dan leer.

+ uitstraling van echt leer ( mag ook leer worden genoemd ).

+ makkelijk in onderhoud door de toplaag.

+ leverbaar in vele kleuren.

- ademt niet.

- minder duurzaam dan leer.

- verkleurd wat sneller in zonlicht.

Plooit ecolder/ microleder meer dan gewoon leder ?

Als je een microleren bank, eetkamerstoel of fauteuil koopt, kan er plooivorming optreden. Plooivorming is een verschijnsel waarbij plooien en rimpels in de bekleding zichtbaar zijn en wordt zichtbaar als je het meubel al enige tijd in gebruik hebt. Deze "plooien " krijg je op ieder gestoffeerd meubel op en doet niets af aan de kwaliteit ervan. De plooien zijn juist nodig zodat de naden van de bank, fauteuil of eetkamerstoel worden ontlast en deze daardoor niet zal gaan scheuren op deze naden. Daarnaast zorgt plooivorming juist voor een mooie geleefde uitstraling die hoort bij een lederen of ecolederen meubel.
Je kan daarom niet zeggen dat ecoleder veel meer plooit dan gewoon leder. Het proces van plooien gaat anders: ecoleder is wat soepeler en gedraagt zich wat meer als bv. een goede meubelstof.

Is ecoleder makkelijk te onderhouden ?

Ieder leder en ook ecoleder hebben hun eigen kenmerken en vergen allen onderhoud. Wist u dat er heel veel verschillende soorten leder bestaan. Althans verschillend in de zin van verschillend afgewerkt want meubelleder wordt bijna altijd van koeienhuiden gemaakt. Grofweg kan je leder opdelen in 4 groepen: ecoleder ( ook wel microleder of leder op de rol genoemd), afgedekt leder ( oa geverfd leder of afgewerkt met een microvezel laag ), half open leder ( semi analine ) en open leder ( analine leder ). Ieder leder heeft zijn eigen eigenschappen en daarom ook zijn eigen manier van onderhoud. Dus ook microvezel moet worden schoongemaakt en onderhouden. Ook microvezelstof kan dus slijten.

Onderhoud ecoleder

Mocht er op microleder geknoeid worden met bijvoorbeeld koffie of thee dan dien je dit zo snel mogelijk op te deppen en schoon te maken met een vochtige doek. Wanneer de vlek niet wordt behandeld kan er verzadiging optreden waardoor de vloeistof in de toplaag kan dringen. Het is raadzaam om het leder 2 tot 3 keer per jaar in te spuiten met een textiel beschermende spray voor microvezel/ textiel. Het schoonmaken van ecoleder blijft beperkt door voorzichtig te wrijven over het leder met een zachte, licht vochtige doek. Het is absoluut af te raden om hard over de bovenlaag te schrobben met een ruwe handdoek od bv. een stofzuigermond, aangezien dan de bovenlaag kapot geschuurd of kaal kan worden.

Om te voorkomen dat microleder door een of ander middeltje wordt aangetast (zoals door alkalische stoffen), is het raadzaam om alle middeltjes muv. de door Korver living geadviseerde middelen van het merk Oranje te vermijden. Wil je daarnaast toch wat gebruiken doe dit dan in de vorm van een sopje met groene zeep zonder chemische middelen. Eventuele vlekken mogen ook licht worden opgeruwd.

Het verdient de aanbeveling het meubel niet in direct zonlicht te plaatsen vanwege de gevoeligheid voor verkleuring. Verkleuring door zonlicht is dan ook onvermijdelijk en geen reden tot reclamatie.

• Altijd wrijvend schoonmaken, niet schrobben.

• Plaats het meubel niet direct bij een warmtebron of in zonlicht om snelle uitdroging en verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen.

• Gemorste vloeistoffen dien je direct op te deppen.

• Alleen schoonmaken d.m.v. absorberend keukenpapier of een licht vochtige doek.

Deel dit bericht via